Forbud mot kullsyreholdig drikke – En sprudlende idé for et grønnere EU!
I en tid hvor vi står overfor klimakrisen, må vi ta drastiske skritt for å redde planeten vår. Hva er vel mer sprudlende enn å foreslå et nytt direktiv som forbyr kullsyreholdig drikke?

EU drikker ca. 100 milliarder liter brus per år som utgjør ca. 60 millioner tonn CO₂. Det er 20,9 millioner kyr i EU som hver slipper ut 2,8 tonn CO₂ ekvivalenter = 58,52 millioner tonn CO₂
Foto: KI-generert/VIPartiet
Kjære EU-borgere og beslutningstakere
I EU drikkes det hele 100 milliarder liter kullsyreholdig drikke hvert år! Med et utslipp på rundt 5–10 gram CO₂ per liter, blir det til minst 600 000 tonn CO₂. Og det er bare for selve kullsyren.
Vi snakker altså om CO₂ som først må produseres – for så å tilsettes drikke – i klima-kuttenes navn. Det er nesten vakkert i sin absurditet.
Med tanke på at EU skal være "net zero" innen 2050 – og store deler av industrien skal kutte langt tidligere – må vel logikken være at kullsyreholdig brus bør være forbudt allerede innen 2030, jo før jo bedre.
En boblende problemstilling
Og nei – dette handler ikke bare om bobler. Transport, emballasje, produksjon, plastflasker og manglende panteordninger i store deler av Europa gjør problemet større.
En betydelig andel flasker havner nemlig ikke i resirkuleringsanlegg, men på søppelfyllinger – og ikke minst i naturen hvor de brytes ned til mikroplast og slipper ut klimagasser.
Tenk deg en verden der kullsyreholdig brus forsvinner fra hyllene.
Helsemyndigheter i flere land jubler allerede! De ser på dette som en gyllen mulighet til å redusere inntaket av sukkerholdig mineralvann – en helsegevinst som vil få selv de mest skeptiske til å skåle for bedre folkehelse.
Men la oss ikke glemme de edle motstanderne av vårt sprudlende direktiv, de franske vinbøndene og de tyske bryggerne!
“Hva med vår musserende vin?” roper de i kor. “Og vårt elskede øl!” klynker de.
Ja, kjære venner, vi innser at det er vanskelig å skille mellom Champagne og brus når det kommer til bobler. Men la oss være ærlige – vi trenger litt sprudlende drikke i livet!
La oss gi en klapp til de som lager det, men la brus stå igjen som et minne fra en svunnen tid....
En sprudlende fremtid
Så hva kan vi gjøre? La oss skjenke et EU-direktiv som ikke bare tar sikte på å redusere CO₂-utslipp, men også fremmer sunnere valg. Et forbud mot brus vil kunne:
– Redusere CO₂-utslippet med over 600 000 tonn årlig
– Kutte store mengder klimautslipp knyttet til plast, produksjon og transport
– Gi helsegevinster ved å senke sukkerinntaket
– Frigi plass i butikkhyllene til sunnere alternativer
I stedet for å sprudle i henhold til gamle vaner, kan vi sprudle av glede over en grønnere fremtid!
Et norsk direktiv – fra Norge til EU
Nå er det nemlig vår tur til å foreslå direktiv! Etter å ha fått tusenvis av EU-regler tredd ned over oss gjennom EØS – fra energibyrå til emballasjeforordning og Bovaer – tenker vi at dette faktisk er et direktiv vi gir EU. Så rause kan vi være med dere.
For la oss være ærlige - Vi trenger faktisk litt sprudlevann fra vinbønder og bryggere her i Norge, bare for å holde ut med alt som kommer fra Brussel.
Så kjære EU – la oss forby brus – men la champagnen bestå!
Vi foreslår derfor at Norge sender inn sitt første EU-direktiv:
«Direktiv om forbud mot kullsyreholdig brus, med unntak for drikke som gjør folk litt lettere til sinns.»
Tenk hvor mye lettere det ville vært å svelge all EØS-reguleringen da.
Irene Stendal Østerbø
Politisk Nestleder VIPartiet
1.kandidat VIPartiet Hordaland

Irene Østerbø, 1. stortingskandidat for VIPartiet - Hordaland
Foto: VIPartiet