Nei til Bovaer/metanhemmer i fôret til kyrne
Hvor blir det av den helhetlige vurderingen og de kritiske spørsmålene i denne saken?

Nei til Bovaer/metanhemmer i fôret til kyrne. Hva blir konsekvensene for kua, kalven, vår helse og jordhelsen?
Foto: Nils Johan Gabrielsen on Unsplash
Dyrevelferd og kyrne sin rolle
I Norge beiter kyrne ofte i utmark. De holder vegetasjonen nede og bidrar til økt CO2- binding ved hjelp av fotosyntesen. Fotosyntesen bidrar også til en rikere jord med mer næring.
Er det bra for dyrevelferden når kyrne må stå på bås for å sikre inntaket av Bovaer? Det tilsettes fôret flere ganger om dagen. Bonden får mer arbeid og økte utgifter.
Fermentering i vomma til kyrne
Bovaer hemmer deler av fermenteringen i vomma til kua.
Hensikten med fermenteringen er å bryte ned komplekse plantefibre, som f.eks cellulose og hemicellulose, til næringsstoffer.
Mikroorganismene formerer seg og utgjør en viktig proteinkilde i tillegg til at det produseres flere B-vitaminer og vitamin K. Alt dette kan kua nyttiggjøre seg til energi og næring. Kan Bovaer bremse opptaket av næringsstoffer og energi?
Bondens kår blir dårligere
Bonden blir stadig pålagt nye regler som resulterer i mer kostbar produksjon.
Det er uheldig for behovet for økt selvforsyning av mat.
Påvirkning på kjøtt og melk
Påvirker metanhemmer kjøttet og melka, vår mat?
Hva har det å si for vår helse på lang sikt?
Påvirker det melka til kalven?
Økoforskriften
Regelverket for økologisk produksjon er i dag tydelig og greit.
Det vurderes også nå metanhemmer i økologisk produksjon. Er det greit?
Konsekvensen blir at regelverket må endres og vi ikke kan velge bort storfekjøtt og melk avlet på metanhemmere.
Til ettertanke!
Hvordan bruker vi ressursene våre?
Kan vi bruke ressursene på en mer hensiktsmessig måte?
Hva er langtidskonsekvensene for kua, kalven, vår helse og jordhelsen?
Jeg mener denne prosessen går for fort og opplever at det er for mange ubesvarte spørsmål til konkludere.
Er det bedre å bremse eller stoppe bruken av metanhemmer?
Er det kua som er problemet for klimaet?
Hvor mye gjør dette med det globale utslippet?
Bør vi finne andre løsninger for binde CO2 eller kutte CO2?
Jeg tror at metanhemmer i fôret er helt feil vei å gå både for helsen til kua, kalven, vår helse og ikke minst jordhelsen.
Bør vi tukle mer med det viktige og naturlige kretsløpet som fungerer så godt i det helhetlige perspektivet?
Gitte Pettersen
Fylkesleder Velferd og Innovasjonspartiet Telemark
2. kandidat på stortingslista